onsdag 7 november 2012

Skivtips: Open Violence - Skinhead Rules (2011)


En av de absolut roligaste nykomlingarna (nåja, bandet...) på tyska scenen är Open Violence från Sachsen-Anhalt i östra Tyskland.
Delar av bandmedlemmarna spelar i det mer rockinspirerade Last Riot och några av dem har bakgrund i Kampfzone, som lagt ned sedan några år. Mer om de båda i senare inlägg.

Skivan är fyra låtar lång och finns släppt på 12" (250 ex.) och CD, båda utgivna av Pure Street Rock'N'Roll Records.
Redan från första tonen anar man att det är mer Kampfzone än Last Riot, mer Oi! än "gaturock". Trots att jag gillar nästan allt Kampfzone givit ut så känns det också trevligt att hardcoreinfluenserna inte tillåts ta över.
Inledande Armes Deutschland (arma Tyskland) går till rask attack (så som bara tyskar kan) med en härligt skeptisk text kring pengar och profit levererad i bästa lagom raspiga Störkraft-stil.
Letzter Aufstand (sista upproret) bjuder på ett utmärkt versbygge men en väl förutsägbar refräng. Låten innehåller inga textmässiga överraskningar men är åtminstone inte uppenbart illa skriven. Skivans svagaste spår.
Titelspåret Skinhead rules däremot är en föredömligt skriven hyllning till subkulturen. Låten däremot är till en början svårlyssnad affär men klaffar ordentligt efter ett par genomlyssningar. Skicklig bas och träffsäkra gitarriff.
När man misstänkte att  höjdpunkten var nådd stjäl avslutande Kampf ohne Ende (kamp utan slut) showen. Liksom tidigare låtar sprids ingen onödig optimism bland textraderna och den vemodiga gitarren skapar en mycket effektfull spänning som bryts intressant med välplacerade break.

CD:n hittar du hos i skrivande stund hos Adler Versand eller Pure Impact, LP:n hittar du hos Dim.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar